Żywienie


Prawidłowe żywienie dziecka w okresie przedszkolnym to jeden z najważniejszych czynników gwarantujących zdrowie, prawidłowy rozwój fizyczny i umysłowy dzieci.

W naszej przedszkolnej kuchni przygotowujemy domowe posiłki z uwzględnieniem wdrożonych zasad systemu HACCP, norm Instytutu Żywności i Żywienia oraz Instytutu Matki i Dziecka .

Podajemy dzieciom posiłki zawierające najwyższe wartości odżywcze. Panie kucharki same robią domowe pierogi, racuchy, naleśniki, wykonujemy świeże surówki z warzyw i sałatki owocowe.

Każdego dnia dzieci jedzą smaczne posiłki: śniadanie, zupa + owoc, II danie, podwieczorek. Stanowią one 3/4 dziennego zapotrzebowania dziecka w wieku przedszkolnym na białko, węglowodany, tłuszcze i witaminy.

Kuchnia przedszkolna stara się sprostać zadaniom związanym z dietą dzieci alergicznych np. na mleko, na czekoladę, lub inne dające sie wyizolować przy żywieniu zbiorowym produkty.


Przykladowy-jadlospis-dekadowy